Breteler Dr M H M

Hoe kwamen we hem op het spoor

Hij is de schrijver van het artikel: verslavingsproblematiek: excessief middelengebruik en betrokken bij afgesloten onderzoeksactiviteiten:
project Searching the person behind the addiction. Assessment of personality pathology in Dutch opioid-dependent patients.

Korte samenvatting van het project: Veel verslaafden hebben niet alleen te maken met hun verslavingsproblematiek, een groot aantal van hen heeft ook nog eens een persoonlijkheidsstoornis: antisociale, borderline, narcistische, of andere persoonlijkheidskenmerken die het dagelijks functioneren belemmeren. Een dergelijke persoonlijkheidsstoornis wordt niet altijd gediagnosticeerd. En dat kan kwalijk zijn, omdat het hebben van een persoonlijkheidsstoornis vaak een nadelig effect heeft op de behandeling van de verslaving, wanneer hier in de behandeling geen aandacht aan wordt besteed. Ook verschilt de behandeling van de verschillende typen stoornissen. Daarom moet bij opname in de verslavingskliniek ook een persoonlijkheidsinterview afgenomen worden, meent Katinka Damen. Ze heeft bij 279 heroïneverslaafden een persoonlijkheidsinterview afgenomen. Ze stelde vast dat 70% van de verslaafden in een kliniek een persoonlijkheidsstoornis heeft. Voor degenen diegenen die zijn opgenomen voor een snelle detoxificatie en vervolgens een ambulante behandeling volgen, en voor degenen die een methadonbehandeling volgen, ligt dat percentage op 43%. Katinka Damen doet voorts een voorstel voor een getrapte vormgeving van diagnostiek naar zorgtype en zorgstadium.

functie

Werkzaam als universitair docent: leerstoelgroep klinische psychologie

Contactgegevens

Telefoon: +31-24-3612661 +31-24-3612661
e-mailadres: n.ur.hcysp|releterb.r#n.ur.hcysp|releterb.r

Vragen die we hem zouden stellen

  • Aan welk middel is men het meest verslaafd?
  • Hoe komen mensen in een verslavingskliniek terecht?
  • Hoe komt het dat het aantal mensen die een verslaving hebben de laatste tijd zo toeneemt?