Deze tekst is gekozen en geanalyseerd door Sam Van Sand.
Referentie van het artikel
Het artikel werd online geraadpleegd op de Vakbibliotheek BSL.
de Haan, E. (2001). De ambulante behandeling van anorexia nervosa. Directieve therapie, 21, maart 2001 (pp. 15-35). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
Na het aanbrengen van structuur in het document (zoals inhoudsopgave, koppen…), werd deze opgeslagen in een pdf-versie.
Synthese
Een belangrijk doel van de ambulante behandeling van anorexia nervosa is aankomen in gewicht. Dit is tegenstrijdig met de gedachte van de patiënt, want die wil dit meestal niet. De therapeut en de patiënt hebben dus verschillende doelstellingen. Daarom is het van groot belang om die verschillen niet meteen op tafel te gooien bij het begin van de therapie. Onmisbaar is de empatische houding van de therapeut. Ten eerste wordt er informatie gegeven (info omtrent BMI, minimumgewicht, in kleine stapjes meer eten tot een normaal eetpatroon, …). De patiënt wordt niet opgenomen. Dit gebeurt wel wanneer er een aantal ernstige indicaties zijn, en de therapie dus niet op een ambulante manier kan worden verdergezet.
De synthese is eveneens verwerkt in deze Powerpoint presentatie. Let ook op de achtergrond van deze diavoorstelling. De lange weg staat voor de behandeling van anorexia nervosa, met alles wat je op de weg tijdens die behandeling tegenkomt.
Na het online plaatsen heb ik de powerpoint nog eens herbekeken. Toen bleek dat veel tekst niet meer op de originele plaats stond. Ook zijn verschillende animaties verdwenen. Alles werd terug netjes geplaatst, en opgeslaan in een oudere versie van Powerpoint. Daarom is de diavoorstelling ook opgeslaan in een pdf-versie.
De diavoorstelling wordt vooraf ingeleid door een aflevering van XXS van de Nederlandse televisieomroep KRO (verwerkt in de eerste slide). Daar gaat Yvon Jaspers op bezoek bij vijf jongeren met anorexia. Klik op onderstaande figuur om het het filmpje te bekijken.
Over de auteur
Else de Haan (1948) werd aan Universiteit van Amlsterdam (UvA) benoemd tot bijzonder hoogleraar Cognitieve Gedragstherapie bij Kinderen en Adolescenten.
Ze onderzoekt hoe effectief behandelingen zijn van angststoornissen. In haar onderzoek richt ze zich ook op de werking van de behandelingen voor dergelijke stoornissen. Belangrijk is dat ze de link legt tussen praktijk en wetenschap, en het belang van die wederzijdse beïnvloeding. Sinds 1997 werkt Else de Haan als psycholoog en psychotherapeut in een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Ze is tevens hoofdredacteur van het vaktijdschrift Kind en Adolescent Praktijk.
Copyright 2009, Universiteit van Amsterdam, geraadpleegd op 5 december 2010 op http://www.fmg.uva.nl/actueel/hoogleraarbenoemingen.cfm/CEA661CE-1321-B0BE-A4E72915B6690DA7
Bronnenlijst
Klik hier voor een aantal referenties naar publicaties uit de tekst, die geselecteerd zijn door middel van uitsluiting.
Downloads
Volgende bestanden kunnen hier gedownload worden:
- Een Word-document met onder andere:
- De referentie van het artikel
- Een beschrijving van de onmiddellijke context van het artikel
- Een beschrijving van de structuur van het artikel
- Informatie over de auteur
- Een lijst van
- interessante bronnen
- organisaties betrokken bij het thema
- definities en moeilijke woorden
- Een Powerpoint presentatie waarin de synthese van de tekst is verwerkt.